• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

KENTİMİZ

Kumluca, Antalya'nın her geçen gün her yönüyle büyüyen ve gelişen bir ilçesidir. Sahip olduğu potansiyel ve değerler itibariyle Türkiye'nin özel ve sayılı ilçelerinden birisidir. Örtüaltı sebze üretiminde Türkiye'nin başkenti olması bunlardan sadece birisidir.

Kumluca'nın yer aldığı coğrafyada tarih boyuca Likyalılar, Fenikeliler, Romalılar, Selimler, Teke Beyleri ve Osmanlılar yaşamışlardır.

Tarihte bilinen ilk adı Lykia olan ilçemiz topraklarına Türklerin geliş tarihi ilmen dokuz bin yıl, tarihle de yaklaşık bin yıl öncesine dayanmaktadır.

Anadolu Selçukluları, 12. yüzyılın başlarından itibaren Antalya topraklarına akınlar düzenlemişler ve Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında fethetmişlerdir. Selçuklu Sultanlarının kışlağı olan bu topraklara zaman içerisinde Teke Türkmenleri yerleşmiş, XIII. yüzyılın sonlarında beylik haline gelmişlerdir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Teke Beyliği, Teke Sancağına dönüşmüş ve Anadolu Beylerbeyliğine bağlanmıştır. Tanzimat döneminde yapılan idarî düzenlemeler sonucunda önce Karaman Vilayetine bağlanan Teke Sancağı, 1864 tarihli Vilayet Nizamnamesine göre bu defa Konya Vilayetine bağlanmıştır. Bu tarihte Teke Sancağı, Antalya, Elmalu, Akseki, Alaiye ve Kızılkaya olmak üzere beş kazadan oluşmaktadır. Bu düzenlemede Kumluca, Elmalu ilçesine bağlı bulunmaktadır.

1914 yılında Müstakil Livaya dönüştürülen Teke Sancağı, Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan idari düzenlemede Antalya Vilayeti haline getirilmiştir.

1830 yılında Sarıkavak adıyla kurulan yerleşim yeri 1858’de Teke Sancağına bağlı Iğdırmagardıç adıyla nahiye olmuştur. 1914 yılında yapılan idari değişiklikler sonucunda Teke Sancağı Müstakil Liva, Elmalı ilçesine bağlı Finike Nahiyesi ilçe ve Antalya’ya bağlı bir nahiye olan Iğdırmagardıç ise Kumluca ve Kemer adıyla iki nahiyeye ayrılmıştır. Bu nahiyelerden Kumluca yeni oluşturulan Finike ilçesine, Kemer nahiyesi ise Antalya’ya bağlanmıştır.

Kumluca, 25 Haziran 1957 tarih ve 7033 sayılı Yeniden 78 İlçe Kurulması ve İzmir Vilayetine bağlı Kuşadası Kazasının Aydın Vilayetine Bağlanması Hakkında kanunla 1 Nisan 1958 tarihinde geçerli olmak üzere ilçe olmuştur.

Kumluca ilçesi; Kumluca Nahiyesine bağlı 15 köy (Adrasan, Belen, Beşikçi, Çayiçi, Gerçen, Hacıveliler, Hazırkâhya, Kağaz, Kumlucayazarı, Örtekiz, Salur, Sarıcasu, Savrun,Toptaş ve Yenice) ile Gödene Nahiyesine bağlı 6 köyden (Gödene, Dereköy, Gölcük, Karaağaç, Karacaören ve Kuzca) oluşmaktadır.

İlçenin kuruluşundan sonra;Hacıveliler Köyünün Kavak Mahallesi 1959 yılında Kavak adıyla, Erentepe Köyünün İncircik Mahallesi 1968 yılında İncircik adıyla, Belen Köyünün Şapşal ve Gücer Mahalleleri 1968 yılında Yeşilköy adıyla, Kuzca Köyünün Yukarı Kuzca ve Karaağaç Mahalleleri, 1970 yılında Büyükalan adıyla, Dere Köyünün Çaltı, Sıralı, Uzundamlar ve Yanıklar Mahalleleri 1988 yılında Çaltı adıyla, Sarıcasu Köyünün Baysı, Karşıyaka, Ömerbeleni ve Taşlıca mahalleleri 1993 yılında Ortaköy adıyla köy olmuşlardır.

Ayrıca; Yenice Köyü 1974 yılında Mavikent adıyla, Adı 1964 yılında Beykonak olarak değiştirilen Kagaz Köyü 1987 yılında Beykonak adıyla, Adı 1964 yılında Çavuşköyü olarak değiştirilen Adrasan Köyü 1995 yılında Çavuşköy adıyla belde olmuşlardır.

Kumluca doğusu Akdeniz ve Kemer ilçesi, batısı Finike ilçesi, kuzeyi Elmalı ve Korkuteli ilçeleri, güneyi Akdeniz ile çevrilidir. 1.253 km2 alana sahiptir.

İlçenin arazisi kuzeyinde yer alan Beydağları havzasının yüksek rakımlı arazileri ile bu havzadan toprakların verimli yüzeylerinin (alüvyon) yağmur erozyonu etkisi ile aşağılara taşınması sonucu oluşan ovadan oluşmuştur.

İlçede tipik Akdeniz iklimi görülmekle birlikte, yüksek rakımlı köylerimizde karasal iklimin etkisi altındadır.

Kumluca, Türkiye'nin diğer 849 ilçesinden ayrı ve ayrıcalıklı bir ilçedir. Kumluca'yı diğer ilçelerden ayrı ve ayrıcalıklı kılan özelliklerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır:

-Türkiye örtüaltı sebze üretiminin üçte biri Kumluca'da yapılmaktadır.

-Kamu gelirleri kamu giderlerinden daha fazla olan sayılı ilçeler arasında yer almaktadır. (Kamu Gelirlerinin Kamu Giderlerini Karşılama Oranı % 1.60 dır. Bunun manası, Kumluca devletten 1 alıyor, buna karşılık devlete 1.60 veriyor.)

-FIA (Otomobil Sporları Federasyonu) tarafından düzenlenen WRC (World Rally Championship) Dünya Ralli Şampiyonasının Türkiye ayağı iki yılda bir Kumluca sınırları içerisinde yapılmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam23
Toplam Ziyaret51598
Hava Durumu
Saat